Очаква се съкращаване на ИТ персонал у нас

Ако тенденцията на продажбите в бизнеса с хардуер и услуги за вътрешния пазар се запази от нивата през 2010/2009, е много вероятно ИКТ компании да започнат да освобождават персонал. Възможно е и замразяване на отделни дейности, предупреди CBN.

Анализаторската компания се позовава на първите резултати на 25 технологични компании, публикували баланси за 2010/2009. Данните показват, че бизнесът на фирмите, ориентирани към вътрешния пазар, за втора поредна година слиза безпомощно надолу – основно при по-малки дилъри, системни интегратори и дистрибутори на хардуер.

Има спад и в телеком сегмента, докато софтуерните компании показват първи признаци на излизане от кризата, благодарение на това, че повечето от тях работят и на външни пазари.

В случай, че тенденцията от 2010/2009 се запази и в останалите фирмени отчети, в съчетание с  разочароващото първо тримесечие на 2011, то тогава неизбежно ще има съкращаване на ИТ персонал.

Данните от продажбите на хардуер в ритейла за януари и февруари 2011/2010, с които CBN разполага, недвусмислено показват, че ръстът на цените на храните, горивата и комуналните услуги продължават да натискат продажбите на традиционните сегменти от ИКТ бизнеса надолу.

Резултатите за чуждестранните инвестиции в България за януари и февруари също показват, че кризата отнема и от най-добрите клиенти на ИКТ – чуждестранните компании, които продължават да изтеглят капитал и, според CBN, няма да особено активни на ИКТ пазара.

Общините, в частта за капиталови разходи, продължават да трупат дългове, а държавните такива са не повече от миналата година, което със сигурност ще остави на заден план и публичните инвестиции в хардуер, софтуер и услуги.

Коментар