Иззети са компютри от дизайнерска фирма

Служители на Сектор „Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт” на ГДБОП, съвместно с компютърни експерти и представители на Сдружението на издателите на бизнес софтуер (СИБС) извършиха специализирана полицейска проверка в офиса на компания от град София, занимаваща се с разработка на дизайнерски решения и проекти, свързани със строително-инвестиционни процеси, изработка на рекламни материали и др.

В хода на извършеното претърсване и изземване служителите на ГДБОП проверили притежаваните от дружеството компютри. Установено е, че върху 19 конфигурации в офиса на фирмата са инсталирани множество нелицензирани копия на програми, в това число специализиран софтуер, правата върху които се притежават от компании – членки на СИБС, за които дружеството не е предоставило необходимите доказателства, удостоверяващи тяхното законосъобразно придобиване и използване.

Става въпрос за продукти като Windows XP Home, Microsoft Office XP Professional, Adobe Acrobat Distiler 6.0, Adobe Acrobat Pro, Adobe Ilustrator 8.0, Corel Draw и др. По предварителни данни на МВР, стойността на установения нелицензиран софтуер надхвърля 600 хиляди лева. Компютърните системи са иззети като доказателство по образуваното досъдебно производство за престъпление по чл. 172а от Наказателния кодекс.

След извършената в началото на този месец проверка в офиса на друга столична фирма, занимаваща се с търговия на луксозни стоки, това е поредната успешна акция на служителите от Сектор „Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт” на ГДБОП за противодействие на посегателствата срещу обекти на интелектуална собственост, в това число компютърни програми.

Системните действия на правоохранителните органи по противодействие на нарушенията срещу обекти на авторскоправна закрила съвпадат и с продължаващата инициатива на СИБС „Сериозният бизнес работи с лицензиран софтуер… А вие?”, акцент в която е повишаване информираността на местния бизнес относно рисковете от използване на нелицензирани компютърни програми и ползите от въвеждането на система за ефективно управление на софтуерните активи, уточниха от Сдружението.

по темата: „Иззети са компютри от дизайнерска фирма”

добавете коментар...

  1. z

    mi mogat da spestiat ima open office ima lebero office

  2. The_Thing

    Става въпрос за продукти като Windows XP Home, Microsoft Office XP Pro, Adobe Acrobat Distiler 6.0, Adobe Acrobat Pro, Adobe Ilustrator 8.0, Corel Draw и др.

    Само на мен ли ми направи впечатление това:

    Microsoft Office XP Pro

    Хахахахахахаха, колко малоумен трябва да си, за да допуснеш такава елементарна грешка… :-))))))

  3. Jik

    повечето български фирми не могат да издържат ако си купят скъпия софтуер. проблемът е че така се нарушава конкуренцията – едни плащат за софтуер, други не, което рефлектира в цената на продукта

  4. Сериозният бизнес работи със свободен софтуер... А вие?

    СИБС да вземат да издадат нещо, вместо само да се появяват като бележка под линия в платени статии.

  5. Веселин

    Едва ли имат право просто да влизат в офисите на фирми и да проверяват каквото им скимне, така че и 2 е много.

    По въпроса с 600-те хиляди лева, вероятно някой от пресцентъра е погледнал в тавана, умножил е 19 * 30000, закръглил е, и е получил сумата. Вероятно калкулацията е на база поглед в тавана.

  6. dinev

    Добре как ще отговорите на този парадокс. Adobe Master Collection струва в бг 7800 лева с ДДС (приблизително) а в Щатите 3000 долара. Може да се поръча и плати от там обаче лиценза нямало да важи. Защо попитах аз няма да важи нали е софтуер и съм платил. Защото нямаш фактура. Ами нали Adobe ми издават фактура онлайн. Е да ама тя не важи.
    Като сме low-cost то нека има и някакви облекчения откъм цените на софтуера.

  7. psmn

    Не са проверили само 2 фирми, а само 2 фирми от проверените са имали нелегален софтуер, т.е. всички останали фирми са имали легален софтуер и то сигурно са палтили пазарнта – цена както глобената фирма за 19 конфигурации – 600 000 лв.

  8. :-)

    100% са имали и AutoCAD и нещо друго инженерно, а там цените също са сериозни. Иначе знаят да взимат парите на клиентите си, но да си инвестират в бизнеса не знаят 🙂

  9. ne e normalno

    не знам как точно в страна като България където 80-90% от фирмите са малки или много малка част средни като размер. Как точно малка фирма да си позволи софт за 50 000 долара ? 🙂
    Като хората едвам зимат 500 лв заплата…

  10. Борис Луканов

    Я да посмятаме – и да приемем, че всички 19 компютъра ползван нелицензиран Windows XP (?!), Adobe Creative Suite full pack, последния Correl Draw, MS Office 2007, общата им цена е не повече от 2500 долара! Умножено по 19, прави по-малко от 50 000 долара!!! Как ги изчислиха тия 600 000 лв.???!!!

  11. mnsp

    Обади им се да те проверят и теб, тогава

  12. !

    За един месец са проверили… цели 2 фирми!

Коментар