ИТ секторът с най-много свободни позиции

Най-голямо предлагане на свободни работни позиции в София и региона има в секторите информационни технологии и телекомуникации, твърди проучване на Buljobs.bg. В частност, търсят се програмисти и инженери „Поддръжка”, сочат онлайн наблюденията на обявените в интернет свободни позиции.

Високо е също търсенето в сектора на продажбите и търговията за позициите продавач-консултанти, търговски представители, финансови консултанти, търговски сътрудници и касиери.

В инженерния сектор е засилен интересът към позициите инженер, оператор, техник, монтажник и заварчик, а в администрацията се търсят асистенти, администратори и офис сътрудници.

Най-слабо предлагане на свободни места в София има за секторите  „Застраховане”, „Туризъм и развлечения”, „Печат, медии и изкуство”, „Строителство и архитектура”, „Счетоводство”, „Транспорт и логистика”, „Маркетинг и реклама”, „Право”, „Охрана” и др.

Българите са доста активни в търсенето на работни позиции през делничните дни. Данните показват, че за периода септември 2009 г. – април 2011 г. понеделник е денят, в който се търси най-активно работа, като най-натоварените часoве са между 11:00 и 15:00 ч. През почивните дни и по празници активността спада наполовина.

Според предварителните данни на Buljobs.bg, най-голяма част – 35.28% от онлайн потребителите, търсещи активно работа, са от района на София.

Коментар