Сингапур е на първо място по ИКТ рейтинг

Сингапур оглави класация на най-ефективните градове в света по отношение на ИКТ, изготвена от Ericsson и Arthur D. Little. На второ място в рейтинга e шведската столица Стокхолм, следвана от Сеул.

Челната петица допълват европейските градове Лондон и Париж. След тях в Топ 10 се нареждат Ню Йорк, Токио, Лос Анджелис, Шанхай и Пекин. На 12-то място е Моска, а Истанбул е класиран 15-ти.

Проучването Networked Society City Index обхваща 25-те най-големи градове в света. Сред оценяваните фактори са развитието на мобилния и фиксирания широколентов достъп, капацитетът на международните интернет канали, проникването на различни видове връзки, нивото на тарифите за ИКТ услуги, размерът на интернет аудиторията, степента на компютризация и други показатели.

Експертите са изследвали и социално-икономически показатели като ниво на БВП и смъртност, които се намират в пряка зависимост от нивото на проникване на ИКТ.

За всеки град е формирана интегрална оценка, получена чрез умножаване на индекса за развитие на ИКТ и индекса на социално-икономическо развитие.

Коментар