IBM и БТПП ще помагат на фирмите да “оцелеят” в ЕС

Българските компании трябва да използват най-добрите бизнес практики и ИТ решения, ако искат да останат конкурентоспособни в икономиката на Европейския съюз. Това стана ясно днес на конференцията „Българските компании – техники за “оцеляване” в контекста на Европейския съюз”, организирана от IBM България и Българската търговско-промишлена палата.
Специално създадени решения за ИТ инфраструктурата и сигурността на малки и средни предприятия могат да помогнат на българските фирми да се справят с увеличаващите се изисквания на общия Европейски пазар.
БТПП и нейните регионални структури ще консултират компаниите в цяла България, за да се ускори този процес. IBM, от своя страна, потвърди ангажимента си към бизнеса у нас, опирайки се на опита, който има в развиване на конкурентоспособността на компаниите в световен мащаб.
Фирмите се нуждаят от лесни за употреба и инсталиране решения, за да останат иновативни и конкурентоспособни. Над 70% от малките и средните фирми се фокусират върху цялостни решения, когато избират своите ИТ покупки, сочи проучване на IBM.
Сегментът на МСП от пазара на ИТ в Европа възлиза на 125 милиарда евро, като приблизителният среден ръст е 5% за 2006 г. – доста по-бързо нарастване, отколкото при големите корпорации.
Приоритетите на МСП при разходи за ИТ са подобни на тези на големите корпорации, но малките и средните фирми разполагат с едва една шеста от бюджета, който имат корпорациите. Заради по-малките бюджети и ограничените ресурси, решаващите фактори за МСП при избор на ИТ решения са: цената, лесната употреба, лесно внедряване, възможността за надграждане и достъпността. МСП поставят и специален акцент върху придобиването на специални решения, предназначени за различните индустрии (около 70%).
„Никога досега гъвкавостта, бързата реакция на промените в пазарните условия, сигурността и взаимодействието не са били с толкова голяма важност”, заяви Георги Ранделов, Генерален директор на IBM България. “Тъй като конкуренцията във всички индустрии нараства, компаниите все повече разчитат на технологиите, за да се отличат от останалите играчи на пазара. С присъединяването на България към Европейския съюз, технологиите ще играят все по-голяма роля за подпомагане на компаниите да „оцелеят”, добави той.
По време на конференцията бяха обсъдени заедно с медиите най-добри бизнес практики и решения, които да помогнат на фирмите да се възползват максимално от възможностите, предоставяни от общия европейски пазар.

Коментар