И децата под 5 да имат компютри, искат родители

Повече от половината български родители (57,4%) вярват, че компютърната грамотност ще помогне на професионалната реализация на децата им, според проучване по поръчка на Intel, огласено днес.

Мануела Оприсан от Intel изнесе много данни за отношението на родителите към компютърната грамотност на децата им

Над една трета от българските родители са убедени, че децата трябва да получат достъп до компютър на възраст между 9 и 12 години (36,8%). Почти толкова (36%) смятат, че това трялва да стане между 5 и 8-годишна възраст. 16% от родителите споделят мнението, че на децата трябва да им се осигури достъп до компютър дори преди да навършат 5 години.

10,6% от децата над 13 години използват компютри в училище в помощ на учебния процес, а 26,2% от тях изучават специализиран ИТ предмет.

Мнозинството от учениците с достъп до компютър за индивидуална подготовка – 7,4%, са деца на възраст между 9 и 12 години, в сравнение с 3,8% от децата на възраст между 5 и 8 години, 2,8% от децата на възраст над 13 години и 0,2% от децата под петгодишна възраст.

Не е изненадващо, че повече от половината деца – 53,6% използват най-често компютрите, за да се забавляват с игри, музика, или филми, се казва в проучването.

73% от българските родители твърдят, че компютърно-базираното интерактивно обучение ще помогне за подобряване на образователния процес, за да отговаря на изискванията на 21-ви век. Когато избират PC за своите деца, мнозинството от българските родители, посочват производителността като най-важен фактор.

Според 56% от респондентите, правителството трябва да положи повече усилия за предоставяне на достъп до компютри като част от образователния процес, докато 31,6% от българските родители заявяват, че училищата трябва да отговарят за осигуряването на тези ресурси.

Резултатите от проучването показват също, че с нарастването на възрастта им, децата започват да се съмняват в нивото на компютърна грамотност на своите родители. 4,6% от най-малките – под 5 годишна възраст, смятат, че техните родители са „дигитално готини”, 3,2% от децата на възраст между 5 и 8 смятат, че дигиталните знания на техните родители са адекватни, а 2,6% от „големите” на възраст над 13 заявяват, че техните родители не са истински познавачи на дигиталната среда.

Проучването е проведено от Akademika.bg по поръчка на Intel сред 500 родители с едно до четири деца на възраст до 18 години от трите най-големи града в България – София, Пловдив и Варна.

Коментари по темата: „И децата под 5 да имат компютри, искат родители”

добавете коментар...

  1. Digital

    Деца под 5 години пред компютъра това е абсурдно на тази възраст единствено ще играят игрички в което не виждам обучение..

Коментар