Cisco готви мащабни съкращения

Cisco подготвя мащабни съкращения, които могат да се окажат най-големите в историята на компанията. Според Ройтерс, мрежовият гигант възнамерява да намали с 1 милиард долара годишните разходи за персонал.

Миналия месец шефът на Cisco Джон Чембърс призна някои грешки в своето управление. CEO-то заяви, че в бъдеще компанията ще се съсредоточи върху ключовите направление на бизнеса си и много внимателно ще подбира новите направления.

В близко време Cisco ще прекрати дейност в няколко сегмента от пазара, на които не е лидер. В частност, компанията ще се откаже от производството на видеокамери Flip, в резултат на което ще съкрати 500 работни места и ще спести 300 милиона долара годишно.

Ройтерс твърди, че в близките месеци работата си могат да загубят до 4000 служители на Cisco, от общо 73 хиляди постоянно наети. Най-големите съкращения досега бяха през 2002 година, когато компанията освободи 2 хиляди души.

Първостепенна задача на Cisco е увеличаване на печалбата. Компанията се надява да постигне това като се фокусира върху основния си бизнес – производството на маршрутизатори. В последните две тримесечия постъпленията на Cisco от бизнеса с рутери намаляват, докато конкуренти като Hewlett-Packard и Juniper Networks бележат ръст.

Коментар