Intel ускорява 5 пъти Wi-Fi комуникациите за лаптопи

Процесорният гигант Intel пусна първия си чипсет за лаптопи, отговарящ на проекто-стандарта за безжични комуникации 802.11n. Известен досега с кодовото име Kedron, новият чипсет WiFi Link 4965 AGN ще подобри параметрите на мобилните компютри в няколко аспекта.
На първо място, чипсетът ще ускори 5 пъти безжичните комуникации, или до 300 Mbps. В допълнение, Kedron ще увеличи обхвата на WiFi (стандартите 802.11a/b/g) около 2 пъти и, не на последно място, ще доведе до удължаване на живота на батерията на лаптопа с един час, твърди Intel.
Мнозина производители вече обявиха различни продукти, съвместими с 802.11n, въпреки че остават още няколко месеца, преди да бъде пусната финалната спецификация на новия високоскоростен стандарт за безжични комуникации. Intel е поредният голям играч в тази надпревара, като без съмнение неговите продукти ще окажат силно влияние върху развитието на пазара, предвид факта, че лаптопите с чипове Intel са най-продавани.
Intel ще заложи новия чипсет WiFi Link 4965 AGN в платформата си за мобилни компютри Napa64 Centrino. Според информация от компанията, в чипсета са интегрирани няколко оптимизирани по отношение на консумацията режима за мобилни операции. Това нововъведение ще осигури на лаптопите един час повече работа на батерии, в сравнение с моделите, които използват предишни версии на мобилния чипсет.
Засега Intel официално все още не дава гаранция, че Kedron ще бъде напълно съвместим с финалната спецификация на стандарта 802.11n. Но щом компания от ранга на Intel пуска изпреварващо продукт, съвместим с проекто-стандарта, по всяка вероятност подробностите около 802.11n вече са изчистени от WiFi алианса.
Intel съобщава, че възможностите на n-чипсета ще бъдат достъпни още този месец от производители на лаптопи като Acer, Asus, Gateway и Toshiba.
Според някои анализатори на пазара, пускането на Kedron не е продиктувано от моментното състояние на проекто-стандарта 802.11n, а по-скоро от желанието на Intel да “хване” текущия цикъл на обновление на лаптопите. Така компанията ще осигури 802.11n функционалност в обновената си мобилна платформа Santa Rosa, очаквана през второто тримесечие на годината, а към края на 2007-ма ще има две мобилни генерации с n-възможности, вместо една.

Коментар