LED еквиваленти на 100-ватовите крушки идват на смяна

Компанията Osram Sylvania показа прототип на LED крушка, който излъчва 1500 лумена (толкова светлина, колкото излъчва и една 100-ватова крушка с нажежена жичка) и консумира 14 вата. 75-ватовият еквивалент ще бъде наличен през юли, съобщи GreenTech.bg.

Още един производител, Switch Lighting, обяви собствен 100-ватов еквивалент, който произвежда 1700 лумена бяла светлина и ще е на пазара през четвъртото тримесечие. Тези анонси съвпаднаха с Конференция по осветлението, където бяха представени някои нови енергоспестяващи LED продукти.

Крушката на Switch Lighting има необичаен дизайн, за да осигури равномерна светлина и дълъг живот

От Osram Sylvania поясняват, че техният 100-ватов еквивалент ще дойде с формата на A19 и ще е с цветна температура 2700, подобно на традиционна крушка. Цветно-предавателният индекс, който е измерител на качеството на светлината, ще има стойност 80. За крушката се дава гаранция 25 000 часа в режим на работа, което е 25 пъти повече от конвенционалната.

Формата й е конструирана така, че да разпръсква светлината меко, което я прави подходяща за различни приложения – като лампа за бюро или нощна лампа. От компанията все още не са обявили цена, но наличният в момента 60-ватов еквивалент струва около $40.

Крушката на Switch Lighting има необичаен дизайн, за да осигури равномерна светлина и дълъг живот. Светлинните LED източници са с размер на монета и са разположени около ръба на крушката, вместо само на едно място. Също така крушката е снабдена с вътрешна охлаждаща система с течност.

Компанията планира да пусне първите продукти през есента на цени започващи от $20 за 40 вата. Продуктите също така ще могат да бъдат върнати и рециклирани.

Наскоро и от Philips обявиха, че тяхната EnduraLED A21, която отдава светлина, еквивалентна на 75-ватова крушка, ще може да бъде закупена през четвъртото тримесечие за $40.

Специализираната в LED осветление Lighting Sciences Group също показа прототип на 100-ватова конвенционална крушка, който има за цел да елиминира прегряването, посредством активна охлаждаща система с въздух, движещ се около чиповете вътре в крушката. Той изглежда по същия начин като 60-ватовия си еквивалент, който в момента се пуска на американския пазар.

Производителите на осветителни тела изтъкват качеството на светлината и яркостта, за да направят LED осветлението привлекателна алтернатива на крушките с нажежена жичка и на флуоресцентните.

Коментари по темата: „LED еквиваленти на 100-ватовите крушки идват на смяна”

добавете коментар...

  1. АТИЛА

    До ФИЛИП:
    Няма да си жив младеж да дочакаш да падне цената 15 пъти.

    Това което са показали от OSRAM и на мен не ми харесва.
    Особено като цена.
    При 14 вата е по-добре радиаторът да е отворен за да може въздухът да циркулира свободно между ребрата и съответно топлоотдаването да е по-добро.
    По отношение на цветната температура 2700К е пикливо-жълт цвят и при такава цветна температура ефективността е най-малка. П0-добър вариант е цветна температура 3500-4500К – пак е топла светлина и светлинният поток ще е по-добър.
    Вече се произвеждат светодиоди с Цветно-предавателният индекс CRI-90, така че това което предлагат от OSRAM пак е стара версия.

  2. Валери

    Електрониката в ключа на стената, а крушката да си е чиста лед. Сменя се само крушката и ще струва в пъти по евтино. Само първоначалната инвестиция ще е по голяма и то за ключа. Това е при положение, че е възможно това разделяне и икономически – ресурсно изгодно. При тези цени скоро едва ли ще се наложат, пък и излъчваната светлина не е най оптималната за човешкото око, защото псифакторът е от голямо значение.

  3. Скоро

    Скоро ще видите и бг еквивалент

  4. Читател1

    🙂
    Какво става със спектъра? Ултавиолетовата съставка? 😉
    … да не стане като PVA срещу LED панелите. 😉
    Интересно как ще евоюлира зрението на хората …
    А да, а след години ще се питаме кво става със арсена и другите
    подобни соли за еднократно-житейска употреба…

  5. гочев

    Винаги съм се чудил как нещо, което се охлажда толкова трудно и отделя толкова много топлина, може да е достатъчно ефективно (в смисъл на КПД)

  6. ФИЛИП

    Докато не паднат тези цени 10 , даже и 15 пъти , не бих си купувал такива лампи .

Коментар