Facebook прибягва до технология на Microsoft

Facebook е решен да се справи с детската порнография в мрежата чрез технология на Microsoft. Компанията съобщи, че планира да внедри PhotoDNA – технология, която ще предотврати престъпленията, свързани с детска сексуална експлоатация и порнография, и ще повиши степента на защита на децата в социалната мрежа.

PhotoDNA е разработена от специалисти на изследователския център Microsoft Research. Технологията разчита на т.нар. „надеждно хеширане", което определя характерните особености на всяко изображение, качвано в социалната мрежа, и го съпоставя с изображенията от „черния списък” на Националния център за изчезнали и експлоатирани деца (NCMEC), както и със снимките от вътрешната база на Facebook.

За разлика от други технологии на хеширане, PhotoDNA позволява сравняване на изображения, които не са идентични на цифрово ниво. Така могат да се откриват копия на снимки сред милиони графични файлове, дори и те да са били умалени или променени.

Технологията на Microsoft позволява идентифициране на порнографски материали с деца, преди още снимките да бъдат качени в мрежата, посочват от Facebook. PhotoDNA вече се използва с успех в интернет-базирани услуги като Bing и Windows Live.

Коментар