RIM я чакала съдбата на конкурента Palm

Канадската компания RIM, производител на смартфони BlackBerry, може да последва съдбата на своя конкурент Palm, т.е. да бъде купена от голям играч в ИТ индустрията, прогнозират анализатори в анкета на Ройтерс.

За подобно развитие на ситуацията около RIM се готвят и инвеститорите в компанията, които са все по-недоволни от постоянното поевтиняване на акциите й.

RIM достигна своя разцвет през 2008 година, когато една акция на компанията се търгуваше за 148 долара. От 2009 година насам обаче цената на ценните книжа на RIM пада постоянно, за да се стигне в днешно време до $42 за акция.

От началото на годината досега акциите на RIM са поевтинели с 38%. Пазарният дял на BlackBerry също продължава да пада, вкл. и в САЩ, където компанията има най-силни позиции.

Не е изключено RIM да пусне революционни продукти и да се върне на пътя на растежа, по примера на Apple. Повечето анализатори обаче очакват към януари 2012 една акция на RIM да се търгува за $30-35 и компанията да бъде купена – от Microsoft, например.

Коментар