Расте готовността на ИТ директорите за облака

Броят на ИТ директорите, готови да внедрят „облачни" решения, се е удвоил от 2009 година досега, установи проучване. 60% от компаниите в света са заявили готовност в близките пет години да въведат решения на база облачни технологии, за да подобрят ефективността на своя бизнес, твърди проучването на IBM сред 3000 ИТ директори.


Ролята на ИТ директора никога не е била по-значима отколкото е сега
 

В предходното изследване на корпорацията – IBM 2009 CIO Study – само една трета от ИТ директорите разглеждаха възможността за внедряване на облачни решения. През настоящата година обаче се наблюдава рязко повишаване на интереса към „cloud”-а, особено в областта на медиите и развлекателната индустрия (73%), в автомобилната промишленост (70%) и телекомуникационните (69%).

Седем от всеки десет CIO-та в държави като САЩ, Япония и Южна Корея, както и над две трети от анкетираните ИТ директори в Китай определят облачните инициативи като първостепенна задача на компаниите, в които работят.

Освен това 83% от анкетираните CIO-та по целия свят разглеждат бизнес анализа (BI) като приоритет при търсене на ефективни начини за управление на растящия обем от данни.

Мобилните решения пък са главно направление за развитие на туристическата индустрия (за 91% от анкетираните ИТ директори), за медиите и развлекателната индустрия (86%), както и в енергийния сектор и комуналните услуги (82%).

За финансовата индустрия и банковия сектор най-важно е управлението на риска – 80% от ИТ директорите отдават приоритет на тази дейност.

Ролята на ИТ директора никога не е била по-значима отколкото е сега, тъй като технологиите стават ключово средство за постигане на конкурентно предимство, коментира Джанет Хоран, вицепрезидент и CIO на IBM. Победители ще бъдат онези компании, които осъзнаят огромните възможности на технологии като облака, бизнес анализа и мобилността и използват потенциала им за преобразуване на своя бизнес.

Коментар