ЕС разследва сливанията на HDD пазара

Европейската комисия започна разследване на поглъщанията на пазара за твърди дискове, предприети от основните играчи – Seagate и Western Digital. Регулаторните органи са обезпокоени от възможно нарушаване на принципите на конкуренцията.

Според изявление на комисията от понеделник, планираните сливания на HDD пазара ще влошат още повече конкуренцията.

През март Western Digital обяви, че купува Hitachi GST за сумата от 4,3 млрд. долара. След месец конкурентът Seagate огласи споразумение за поглъщане на HDD бизнеса на Samsung за 1,38 млрд. долара.

Seagate и Western Digital са двата най-големи производители на твърди дискове, по данни на iSuppli. През 2010 година HDD пазарът достигна 27 млрд. долара, а през настоящата година се очаква ръст от 4,1%.

Поглъщането на HDD подразделението на Hitachi от WD може да осигури на купувача над 50% пазарен дял. Сделката на Seagate със Samsung пък ще позволи на основния конкурент на WD да контролира 40% от HDD пазара.

Останалите 10% се падат на японския гигант Toshiba, който още през 2009 г. придоби HDD бизнеса на Fujitsu.

До 10 октомври ЕК ще разследва доколко тези сделки подриват конкуренцията и вредят на бизнес клиентите и потребителите. Ще бъде отделено особено внимание на влиянието на сливанията върху цените и обема на доставките на твърди дискове.

Коментар