Microsoft се заема с облачно 3D моделиране

Microsoft сключи стратегическо споразумение с доставчика на облачни услуги по поискване GreenButton. Решенията на новозеландската компания са популярни сред потребителите на софтуер за 3D моделиране.

Очаква се алиансът с Microsoft да ускори пускането GreenButton продукти на пазара, гласи официално съобщение от компанията, която е подразделение на InterGrid Ltd.

Цел на партньорството е разгръщане на облачните технологии на GreenButton в глобален мащаб заедно с облачната платформа Windows Azure. Инвестицията от страна на Microsoft ще възлезе първоначално на $1,3 млн.

Идеята на GreenButton се свежда до един API (приложен програмен интерфейс), който позволява на външни разработчици да вграждат в своите програми функция за предаване на натоварващи изчисления в облак на базата на Windows Azure.

В момента технологията на GreenButton се използва в няколко софтуерни пакета, предназначени за 3D-моделиране, биоинформатика и геомоделиране, вкл. Blender, Maya, Brazil, Geneious и др. Провеждат се и тестове с приложения на редица други известни разработчици.

Коментар