Частни фирми ще пазят ценните пощенски пратки

Нова наредба на МТИТС ще задължи всички пощенски оператори да имат структури по сигурността, съобщиха от министерството. 96-те пощенски оператори трябва да изградят подобна структура и да проверяват с технически средства пощенските пратки, предвижда наредбата.

Съгласно действащата в момента наредба, тези изисквания се отнасят само за „Български пощи” ЕАД и 5-те оператори, лицензирани за извършване на услуги от обхвата на универсалната пощенска услуга.

Проектът за наредба на МТИТС въвежда изисквания към пощенските оператори, които приемат, пренасят, предават и доставят пари и ценни пратки, да разработят съгласувано с компетентните държавни органи вътрешни инструкции за охраната и опазването им.

Охраната на паричните средства и ценните пратки ще се поеме от лицензирани частни охранители по реда и условията на Закона за частната охранителна дейност. Към настоящия момент това задължение е вменено на пощенските оператори.

Наредбата ще синхронизира българската нормативна уредба с новото тълкуване на Европейския съюз и Всемирния пощенски съюз за  сигурността, като основен елемент от качеството на пощенската услуга, уточниха от МТИТС.

Коментар