EMC оглавява пазара на целеви устройства за архивиране

EMC е станала водещ световен доставчик на дискови устройства за архивиране, според доклад за проучване на пазара на целево разработените устройства за архивиране (PBBA) на IDC от май 2010 г. Компанията държи внушителния пазарен дял от 64,2% както по приходи (общо $1,7 млрд.), така и по доставен капацитет за съхранение на данни, съобщиха от дистрибутора Солитрон.

Новият доклад, който се отнася за отворените системи и мейнфрейм продуктите, показва стабилна тенденция на одобряване от клиентите на дисковите устройства за архивиране през следващите пет години. Основните продукти на EMC, които попадат в категория PBBA, са системите Avamar и Data Domain, както и мейнфрейм дисковите продукти за архивиране, в които са използвани технологии на Bus-Tech – компания, придобита от EMC през ноември 2010 г.

IDC предвижда, че световният пазар на PBBA ще се развива с общ годишен темп на нарастване (CAGR) от 16,6% през следващите пет години, достигайки около 3,6 млрд. долара в края на 2015 г. През същия период IDC очаква приходите от продажби на софтуер за защита и възстановяване (архивиране) на данните да нараснат с 5,2%, а приходите от решения за лентово архивиране да продължат да се свиват (-7,9%).

Прогнозата на IDC за общия годишен темп на нарастване на доставения PBBA капацитет за съхранение на данни достига 78,1% в края на 2015 г., тъй като потребителите спират да инвестират в своите лентови инфраструктури за сметка на дисковите устройства за архивиране.

Коментар