Обявиха първите ARM процесори за Windows 8

Компанията Qualcomm обяви първите ARM процесори Snapdragon с поддръжка на Windows 8. Това са двуядрената система на един чип (SoC) MSM8960 и 4-ядреният APQ8064, съобщава сайтът на производителя.


Двуядреният чип MSM8960 поддържа както 3G, така и LTE
 

Поддръжката на Windows 8 е осигурена в партньорство с Microsoft. Двете компании са работили съвместно по това направление в продължение на няколко месеца.

Процесорът MSM8960 работи на тактова честота 1,2 GHz и включва интегриран 4-ядрен графичен процесор Adreno 225 с производителност 8 пъти по-висока от тази на своя предшественик. Това е и първият чип в своята категория с вградена поддръжка както на 3G, така и на LTE.

В допълнение, MSM8960 поддържа Wi-Fi, GPS, Bluetooth и FM радио. Процесорът може да обработва триизмерни изображения и поддържа технологията NFC, която се очаква да намери широко приложение в безконтактните плащания.

Чипът APQ8064 се отличава с по-мощна графика, обезпечена от процесор Adreno 320, който е с 15 пъти по-бърз от първия Adreno. APQ8064 също поддържа едновременно 3G и LTE и е предназначен основно за таблети от висок клас, способни да конкурират в графиката настолните геймърски машини, както и да възпроизвеждат плавно Full HD видео.

Доставките на тестови образци на 2-ядрения MSM8960 ще започант през този месец, а APQ8064 ще бъде достъпен в началото на следващата година.


TI OMAP4470 ще намери приложение в мощни таблети
 

Подобен процесор обяви и конкурентът Texas Instruments. Двуядреният TI OMAP4470 работи на тактова честова 1,8 GHz и ще конкурира Qualcomm Snapdragon, Nvidia Tegra и Intel Atom, твърди компанията.

Според TI, таблети и смартфони с OMAP4470 ще работят до 10 часа с едно зареждане на батерията при интензивно възпроизвеждане на Full HD видео или до 4 часа при запис на видео с висока резолюция. Вграденото в процесора графично ядро PowerVR SGX544 GPU поддържа DirectX 9 и редица графични библиотеки.

Доставките на тестови образци на OMAP4470 ще започнат през есента на настоящата година. Устройства с процесора на TI се очакват на пазара през първата половина на 2012 година.

Коментар