ЕК призова за единен софтуер за пътуванията

Промишленият сектор да разработи европейски програмен продукт за планиране на пътувания, който да включва всички държави и видове транспорт, призова вчера заместник-председателят на ЕК – Сийм Калас. Макар че вече съществуват над 100 програмни продукта за планиране на пътувания, все още нито един от тях не дава възможност на потребителите да намерят информация или да резервират билет за пътуване на територията на Европа, независимо от броя на включените в пътуването държави или видове транспорт.

„Не разбирам защо съществува такава пъстра смес от разнородни програмни продукти за планиране на пътувания, когато би трябвало да има единен европейски пазар. Искам да пътувам през цяла Европа, като сменям самолета с влак или кораб и с градски или автомобилен транспорт, само с един билет, който е планиран и закупен онлайн“, заяви Калас по време на конференция за интелигентни транспортни системи (ИТС) в Лион.

Призивът за създаване на истински европейски програмен продукт за планиране на пътувания е отворен за всички – от дружества и организации до всеки, който се интересува от пътуванията. Обществеността ще може да гласува за представените и вече действащи програмни продукти за планиране на пътувания, а професионално жури ще оцени идеите за нов програмен продукт за планиране на мултимодални пътувания. Победителите ще получат помощ от Европейската комисия, за да популяризират идеите си.

Идеите могат да се представят до 9 септември 2011 г. Всички оперативни програмни продукти, които са представени и са преминали успешно предварителния подбор, ще бъдат подложени на обществено гласуване от 15 октомври до 15 ноември 2011 г. на уебсайта на Генерална дирекция „Мобилност и транспорт“.

Калас представи и специална уебстраница, посветена на призива – eujourneyplanner.eu. Освен подробна информация за самия призив, страницата съдържа и подборка от съществуващи национални програмни продукти за планиране на пътувания, представени върху интерактивна карта на Европа.

Коментар