LTE осигурява бърз достъп в отдалечени райони

Технологията за комуникации от четвърто поколение LTE ще осигури широколентов достъп за потребителите в отдалечени райони на Австралия, съобщиха от изпълнителя на проекта – Ericsson.

Договорът за 1 млрд. австралийски долара е част от цялостния проект на австралийското правителство за национална широколентова мрежа. Отдалечените домакинства ще получат достъп до широколентови услуги в средата на 2012 г., а цялостното изпълнение на проекта ще приключи през 2015 г.

Ericsson ще изгради и оперира широколентова мрежа 2.3GHz fixed-wireless, базирана на LTE технология. Тя ще предложи на селските райони скорости за даунлоуд до 12 Mbps и за ъплоуд – до 1Mbps, което представлява значително подобрение, в сравнение с предлагания в момента достъп.

Решението е свързано с визията на австралийското правителство за развитие на високоскоростна широколентова мрежа,  достъпна за цялото население. То е само част от предвидената инвестиция в размер на 36 милиарда австралийски долара (38 милиарда USD) за национална инфраструктура, като за целите на проекта е създадена компанията NBN Co.

Националната мрежа на NBN ще даде нови възможности за развитие на здравеопазването и обучението. Високоскоростната широколентова връзка ще подпомогне преноса на медицински изображения, дистанционните лекарски консултации и предоставянето на дистанционно обучение на медицински кадри.

„Fixed-wireless” мрежите се използват, за да свързват стационарни точки – в този случай LTE базови станции на няколко домакинства или бизнеси. Чрез тях NBN Co ще може да достави по-добро изживяване за крайния потребител.

Коментар