Клюките за поглъщане на Nokia са безпочвени

Изпълнителният директор на Nokia Стивън Елоп опроверга днес слуховете, че Microsoft, или Samsung преговарят да придобият компанията. „Всички тези клюки са неоснователни”, обяви той пред посетители на отворена конференция, като подчерта, че компанията не е за продан.

Спекулациите за съдбата на Nokia избуяха, откакто компанията остави на заден план собствената си операционна система за смартфони в полза на Windows Phone 7 на Microsoft, а след това се отказа от финансовите си прогнози за годината, припомня CNET News.

След като финландската компания обяви спад на приходите си от мобилни телефони, цените на акциите й на борсата ги последваха, като създадоха благоприятни условия за придобиване. Слухове поставят Microsoft като потенциален купувач, а вчера в играта бе замесен и Samsung, който произвежда устройства и с Windows Phone 7, и с Android.

Истина или не, тези изявления показват трудностите, които Nokia изпитва, след като обяви съвършено нова стратегия, но преди да разполага с готови продукти за продажба. Докато компанията продава модели, които вече са морално остарели, iOS и Android завладяват пазарни дялове.

Елоп обяснява, че Nokia няма друг избор освен да се бори в съвсем ново направление, тъй като нейната операционна система Symbian не се оказа конкурентна на iOS и Android, а МееGo, която е от по-висок клас, изисква твърде скъп хардуер. В същото време хората започнаха да купуват телефони заради софтуера, който могат да инсталират допълнително, а не просто заради това, което има вградено в тях.

„Като цяло мнението ни за индустрията е, че тя се е променила, като се е превърнала от битка на устройства във война на еко системи”, казва Елоп.

Nokia се старае, доколкото е възможно, да направи прехода към Windows Phone 7, но няма да излезе с продукти на пазара, докато Microsoft не е готова с обновената Mango по-късно тази година. Следователно речта на Елоп не казва нищо ново.

Конкурентите ликуват, заради затрудненията на Nokia. Вицепрезидентът на Motorola направи следния коментар на изявлението на Елоп: „Неговите слайдове можеха да бъдат мои преди три години”.

Елоп настоява, че в Nokia се случват велики дела, въпреки че отказа да покаже мобилния телефон в джоба си. Знаейки резултата от разработките в офиса на компанията в Сан Диего, той заяви: „Ако само мога да закарам това на пазара по-бързо и по-конкурентно, ще се справим много добре”.

Коментар