Графични процесори в основата на нов рекорд

Китайски изследователи са извършили най-сложната в света молекулярна симулация при проучване на техники за по-ефективно производство и използване на кристален силиций – ключов материал в слънчевите колектори и полупроводниковата индустрия.

Изследователите от CAS-IPE (Chinese Academy of Sciences Institute of Process Engineering) са използвали Tianhe-1A, най-бързия в света суперкомпютър, за да изпълнят симулацията върху графини процесори Nvidia Tesla. Изчисленията са изисквали пет пъти по-висока производителност и са били два пъти по-големи като обем от предишната най-сложна изпълнена молекулярна симулация.

Симулацията е моделирала поведението на 110 милиарда атома с безпрецедентната изчислителна мощ от 1,87 петафлопа. Предишният рекорд за такава симулация е бил с използване на 49 милиарда атома при 369 терафлопа изчислителна мощ.

“Нивата на производителност, които постигнахме, използвайки 7168-те Nvidia графични процесори на суперкомпютъра Tianhe-1A, ни позволиха да изпълняваме симулации, приближаващи се максимално близо до реалното поведение на материала в различни аспекти и условия, които са много по-смислени за инженерни и индустриални цели”, заяви д-р Уенлай Хуанг, научен сътрудник в CAS-IPE.

Tianhe-1A се намира в Националния суперкомпютърен център в Тианджин, Китай, и беше определен за най-бързия в суперкомпютър света през ноември 2010 в класацията Top 500, като за първи път титлата преминава в ръцете на китайци. Освен в CAS-IPE, този суперкомпютър се използва и за изследвания в областта на нефтени залежи, разработка на лекарства и прогнозиране на времето.

Коментар