Вятърна енергия се съхранява под земята

Американската компания General Compression разработва метод за съхранение на енергия от вятърни турбини под формата на сгъстен въздух. Бостънският стартъп, основан през 2006 г., е получил първоначално финансиране на проекта в размер на $54.5 милиона долара, съобщи GreenTech.bg.

Компанията адаптира въздушни компресори, използвани в други индустрии, за съхранение на вятърна енергия чрез сгъстен въздух в подземни станции. General Compression получи финансиране през 2007 година и оттогава търси допълнителни средства и корпоративни партньори за развитие на продукта.

Вече има няколко инсталации на такива станции и опити за създаване на нови. След като бъде компресиран под високо налягане под земята, въздухът може да се освобождава и изпуска през вятърни турбини, за да генерира електричество.

В предприятие за природен газ в Алабама компресираният въздух се вкарва под земята в ненатоварените часове през нощта и се изпуска, за да достави енергия през пиковите периоди. Макар че по този начин се губи част от енергията, компаниите могат да спечелят много пари, като осигуряват енергия по време, в което тя се употребява най-много.

Системата на General Compression е изградена така, че вятърните турбини захранват компресор и устройство за разширяване на въздуха. Съхранявана по този начин, енергията може да се доставя, когато е необходима, а не само когато духа вятър, обясняват от компанията.

Инвеститор в General Compression и партньор в първия й проект в Тексас е ConocoPhillips. Компанията разчита на финансиране и от Американската група за възобновяеми източници и ютилити доставчика Duke Energy.

General Compression получи също и субсидия по програма на Министерството на енергетиката за разработване на система за съхранение на сгъстен въздух. В описанието на субсидията се казва, че тази система не използва изкопаеми горива по време на процеса на разширение на въздуха и има потенциална ефективност 75%.

Коментар