RIM с лоши финансови резултати, готви съкращения

Приходните на смартфон производителя RIM продължават да намаляват, акциите на компанията падат, предстоят съкращения.

През пъровото тримесечие на фискалната година, приключило в края на май, канадската компания отчете $4,9 млрд. приходи, докато анализаторите очакваха $5,1 млрд. Чистата печалба на производителя на BlackBerry е намаляла от $769 млн. на $695 млн. за една година, съобщи Ройтерс.

RIM понижи също така прогнозата си за следващото тримесечие. Компанията очаква приходи от 0,75-1,05 долара на акция, докато по-рано прогнозираше $1,4. Понижени бяха и прогнозните приходи за Q2 – от $4,8 млрд. на $4,2 млрд.

Акциите на RIM поевтиняха с 15% след публикуване на финансовите резултати за тримесечието. От началото на годината досега ценните книжа на канадския производител са поевтинели с 40%.

Проблемите за RIM идват основно от конкурентите Apple и Google. В допълнение, самата компания утежни положението си, като отложи пускането на няколко нови модела смартфони.

Ръководството на RIM планира да намали разходите чрез съкращаване на персонал. В най-скоро време ще бъдат освободени част от служителите на компанията.

Има и една добра новина за канадския производител и това е високият интерес към таблета PlayBook. Компанията успя да продаде 500 хиляди устройства при очаквани 360 хиляди от анализаторите.

През тримесечието RIM е продала 13,2 милиона смартфона BlackBerry. Компанията очаква да пласира 11-12,5 милиона броя през летните месеци, докато по-рано прогнозираше продажби в размер на 14 млн. броя.

Коментар