Слаба перспектива за пазара на ноутбуци

Пазарът на ноутбук компютри има слаба перспектива през 2011 година, според анализаторски компании и източници от ИТ индустрията. Големи контрактни производители като Quanta, Compal и Wistron са резервирани в оценките си за ръст на бизнеса през втората половина на годината, съобщи Digitimes.com.


Продажбите на ноутбуци са сериозно застрашение от таблетите, признават самите производители
 

Опасенията се подхранват от сериозните промени на пазарните условия в САЩ и Европа, както и от спада в обема на поръчките за производство на ноутбуци, поради нарастващото търсене на таблети.

Дълговата криза в Европа и слабите макроикономически показатели на САЩ, в съчетание с високото ниво на безработица, се явяват основните негативни фактори, които влияят на покупателната активност. Счита се също, че потребителите отлагат покупките на ноутбуци, тъй като очакват нови модели таблети от доставчици като Amazon, Barnes & Noble, HP, Dell и Lenovo.

Най-рано през септември може да се увеличи търсенето на ноутбуци, което ще е обусловено от започващата учебна година. Разчита се и на предколедния сезон, когато по традиция се наблюдава пик в покупките на компютри.

Компанията Wistron прогнозира, че съотношението на продажбите на ноутбуци през първото и второто полугодие ще е 50:50, докато в предишни години то е било 40:60. Друг голям тайвански производител, Quanta, също не очаква значителен ръст в продажбите през втората половина на годината. Все пак от компанията предвиждат увеличение от 10% спрямо първото полугодие.

Compal пък вече ревизира плана си за производство на ноутбуци с 48 милиона броя за годината. Компанията не изключва и по-нататъшен спад в доставките, ако Acer – третият по големина производител на РС в света – продължи да изчиства складовете си, сваляйки цените. 

Коментар