“Трудно дишане” на ИТ пазара в България

След три поредни тримесечия на ръст, доставките на компютърен хардуер завиха в посока на стагнация през Q1″2011, сочи изследване на агенция CBN – Pannoff, Stoytcheff & Co.

Във вертикалните сегменти изненада определено е слабото представяне на бизнеса с мобилни компютри, докато доставките на мобилни телефони направо взривяват пазара. Благодарение на смартфоните и схемите за лизинг, обемът на продажбите на мобилни телефони започва да взема все по-чувствителна преднина пред продажбите на мобилни компютри, твърди CBN.

Наблюдава се известно съживяване при компонентната база и печатащите устройства, а при цифровите фотоапарати резкият ръст показва, че в този сегмент има все още високо търсене. Разочароващо е представянето в импорта на монитори, частите и аксесоарите.

От изключително значение за бизнеса с хардуер ще бъдат резултатите от второто тримесечие. Ако доставките тръгнат надолу, пазарът отново ще влезе в рецесия с непредсказуеми последствия, прогнозира CBN. Според агенцията, продажбите на хардуер в ритейла ще бъдат затруднени през цялата година, като резултатите за Q1 доказват тази прогноза.

Коментар