Край на съгласието при тестовия РС софтуер

Няколко компании взривиха консенсуса около разработката на тестов софтуер за измерване производителността на компютрите. AMD, Nvidia и VIA напуснаха консорциума BAPCo, създаден от производители на чипове, компютри и софтуер с цел създаване на универсални средства за оценка на производителността.

В организацията членуват HP, Dell, Toshiba, Lenovo, Samsung, Sony и други производители на РС, но от процесорната индустрия остава единствено Intel, съобщи SemiAccurate.com.

Потребителите имат нужда от по-прозрачни и състоятелни методи за сравнение на производителността, за да знаят какво да очакват от закупуваните компютри, коментират от AMD решението си да напуснат BAPCo. Според компанията, тестът SYSMark 2012 не може да даде такава оценка, поради което AMD не вижда смисъл да остане в консорциума.

Останалите двама „отцепници” – производителят на графични чипове Nvidia и тайванският разработчик на процесори и чипсети VIA не посочват мотивите си за напускане на BAPCo.

Твърди се, че не само AMD, но и останалите участници в консорциума са недоволни от факта, че Intel е обсебил разработката на SYSMark 2012. В новата версия на продукта липсва инструмент за измерване на производителността на хибридните процесори (обединяващи CPU и GPU), които AMD предлага от края на 2010 година.

Коментар