Предстои звезден ръст на мобилните разплащания

NFC плащанията имат високо ниво на сигурност, което ще ускори навлизането им в масова употреба

Една трета от всички ресторанти и магазини ще приемат мобилни плащания към края на следващата година, прогнозира председателят на борда на директорите на Google – Ерик Шмид, цитиран от Файненшъл Таймс.

Шмид базира своята прогноза на факта, че и в момента са достъпни терминали и софтуер за мобилни разплащания, а значителна част от инфраструктурата може да бъде обновена от играчите на пазара в рамките на една година. Това не е работа за една седмица или един месец, но няма да отнеме и пет години, посочва бившият CEO.

Google е силно заинтересован от широко навлизане на мобилните разплащания в заведенията. Миналия месец компанията представи услугата Google Wallet, която използва технология за безжично предаване на данни на близко разстояние, т.нар. Near-Field Communication (NFC), за да позволи на потребителите да пазаруват чрез своите Android смартфони.

Google вече е сключила партньорски споразумения с MasterCard, Sprint, Citi и FirstData. Услугата ще бъде достъпна на смартфони Nexus S и ще работи с кредитни карти MasterCard PayPass и виртуални карти Google Prepaid.

Над 124 хиляди търговци в САЩ и още 311 хиляди по целия свят поддържат PayPass. Всички бъдещи Android смартфони ще бъдат съвместими с NFC, съобщи наскоро Google. Очаква се следващият Apple iPhone също да поддържа работа с безжичната технология.

Поддръжката на NFC от смартфоните е само едно от условията за навлизане на новата услуга. Платежните системи също трябва да станат съвместими с технологията. Това обаче няма да е проблем, според Шмид, тъй като нивото на измами при NFC плащанията е по-ниско, което е стимул за доставчиците на платежни услуги.

Никой не може да каже за колко време ще бъдат обновени платежните терминали, така че да поддържат мобилни плащания. В интерес на операторите обаче е да преоборудват своите системи по възможно най-бързия начин, заключава Шмид.

Коментари по темата: „Предстои звезден ръст на мобилните разплащания”

добавете коментар...

  1. Ха

    На янките им натресоха пластмасовите пари отдавна и сега като стане някъде убийство, заподозрени са всички, които са си купили сандвич на километри околовръст, а банките дебелеят ли дебелеят. Сега и мобилните оператори трябва да се присъединят към пиенето на кръвчицата…

Коментар