LTE Advаnced ускорява 10 пъти мобилния достъп

Ericsson демонстрира възможностите на LTE Advanced чрез движещ се микробус

Ericsson демонстрира възможностите на LTE Advanced в мобилна среда. Новата технология осигурява 10 пъти по-високи скорости от тези в съществуващите комерсиални LTE мрежи.

Демонстрацията бе проведена в гр. Киста, Швеция, пред Агенцията за пощи и телекоми (PTS). Именно шведите първи в света получиха достъп до комерсиални LTE услуги.

LTE Advanced е следваща стъпка в развитието на LTE. Технологията е съвместима с глобалния стандарт 3GPP Release 10 и се очаква се да навлезе в комерсиални мрежи през 2013 г.

Базирана на комерсиален хардуер, системата работеше на тестова честота, осигурена от PTS. Това позволи на Ericsson да демонстрира за първи път LTE Advanced функционалности като “Агрегация на носещите 3х20MHz” (общо 60MHz) в радио-интерфейса на мобилна мрежа.

Швеция е пионер по отношение на развитието на мобилен широколентов достъп, като отрано задели „хармонизиран” спектър в 2.6GHz и 800MHz честоти, посочи Ърбан Лендмарк, ръководител на Честотен отдел в PTS.

LTE Advanced ще увеличи още повече скоростта и капацитета, които ще бъдат необходими на Свързаното общество в следващите години. Наскоро, Международният съюз по телекомуникации (ITU) избра LTE Advanced за една от технологиите, която покрива международните телекомуникационни критерии.

“Ericsson призовава всички регулатори да освободят “хармонизиран” спектър възможно най-скоро”, заяви Улф Едвалдсон, вицепрезидент на компанията. Следващата стъпка в развитието на LTE подобрява предлаганите услуги, представянето и трафика на данни. Тя дава възможност на операторите да капитализират по-добре съществуващата си инфраструктура.

Подобренията, представени с LTE Advanced, включват агрегация на носещи ленти и разширена MIMO функционалност. От потребителска гледна точка това означава, че информацията ще може да бъде изпращана и връщана много по-бързо, дори когато мрежите са претоварени. Това, в комбинация с по-високите скорости, подобрява значително потребителското изживяване.

Демонстрационната система е базирана на мултистандартна базова станция на Ericsson – RBS 6000. Трафикът беше прехвърлян между RBS и движещ се микробус, от който можеше да се наблюдава представянето на мрежата.

По време на демонстрацията беше използвана 60MHz агрегирана лента. За сравнение, съществуващите в момента комерсиални LTE мрежи ползват максимум 20MHz. За сваляне на информация се ползваше 8×8 MIMO.

Коментар