Apple била изправена пред неминуема гибел

 

Привидно с Apple всичко е наред, но компанията, на която всички завиждат, може да се срути, поради своята затвореност
 
Въпреки високите ръстове в продажбите и печалбите, Apple е изправена пред неминуема гибел. Във формулата за успех на компанията от Купертино има разминаване, което може да я погуби, твърди известният анализатор Пол Хокман, технически директор на предаването Today по NBC. 
 
Apple ще бъде погубена от затворената екосистема, поясни Хокман в речта си на конференцията "Forward with Ford 2011" в Диърборн, Мичиган.
 
Затворената система на Apple предполага, че магазините за приложения се намират под контрола на компанията, а в устройствата се използват операционни системи, разработени от самата Apple. За работа с мобилните продукти компанията предлага също собствен софтуер като iTunes и т.н.
 
Хокман счита, че подобен модел, както и всяка друга затворена система, няма бъдеще. „Apple е в голяма беда – казва експертът. – Тя седи на сандъци с пари, но основата на компанията е затворена система. А светът на живите организми и историята ни показват, че затворените системи не оживяват”.
 
Затворената екосистема на Apple е критикувана много пъти досега – например, когато компанията се отказа да пусне в App Store приложения на известни доставчици, вкл. браузъра Opera Mini, или пък когато забрани използването на популярни технологии от рода на Adobe Flash, опитвайки се да оформи пазара според своя интерес.
 
Самата Apple вярва, че именно тоталният контрол над своята екосистема и затворената собствена операционна система са й позволили да пусне настоящите успешни продукти iPhone и iPad.

по темата: „Apple била изправена пред неминуема гибел”

добавете коментар...

  1. Apple and Adobe FOREVA

    Apple са златна ябълка а не червива…
    Те ще са номер едно 100 години още най малко!

  2. мхм

    Епъл печелят от патенти. Техният номер е да измислят революционна технология първи и да я патентоват, а не да я развиват. Развиват я другите и плащат на Епъл!

  3. Psycho

    @MHM Като си толкова голям разбирач и специалист по IT технологии и вещ в технологиите, би ли ми обяснил какво е ограничаващото на Mac OS X и какво повече можеш да правиш на Windows, което не можеш да правиш на Mac OS X?

  4. А дано!

    Че е неизбежно никой не отрича, дано само стане по-скоро.

  5. MNSP

    Ако има нещо страшно за Епъл, това е здравето на Стив Джобс. Докато той е начело, компанията ще е номер едно. Дано е жив и здрав човека, такива лидери се раждат на 1000 години един път.

  6. w

    Прав е, няма да минат и 100 години и ще се сринат 🙂

  7. MHM

    Добре, че хората са овце, та смешната опаковъчна компания да лапа парички. Системата им е супер ограничаваща и това е което най-много ме дразни. Уиндоус може да си имат своите слабости, но не те ограничават в нищо, можеш да си инсталираш каквото си поискаш. Тоталният контрол не води до никъде, Хокман е абсолютно прав. И моля епъл фанатиците да се образоват малко, епъл не правят най-великите неща, техните продукти не са най-добрите, това са само митове и легенди повтаряни непрекъснато от ламери неразбиращи въобще от технологии.

  8. :)

    Най-голямата революция в ИТ след пускането на компютъра – Таблета се осъществи от Епъл…….във вихъра на тази революция някой казва как компанията ще се срине :)))))))

    Много е лесно да си анализатор, точно като да си врачка – ако се случи ето видяхте ли как познах – това е 0.0001% от случаите…….после 99.999% като не се случи бързо се забравя и никой не търси отговорност на анализатора или врачката.

  9. обективен

    apple просто са невероятни. не само, че всички копират от тях, но самите apple създават пазари!!!!

  10. 5ko

    не харесвам марката защото малките неща които осигуряват удобства поне за мен ги няма в iphone и ipad или трябва да се плаща за тях което е доста тъпо защото за другите ос ги има вградени като функции
    обаче не може да се отрече че така наречената им формула за момента работи доста успешно щом успя и да наложи нов вид устройство като масово на пазара а някакви гледачи предсказвачи и баячи търсещи известност предричат крах
    аре малко гет риъл а

  11. light

    какво творят? какви експерти?! Apple разчита най-вече на името си и невероятния си маркетинг… иначе всеки може да пренапише/копира някое убунту, да го нарече ксубибунту и да му лепне $1000 цена… в хардуерно отношение – същата работа…. х86 интели за процесори на техните PC-та (макинтоши, айде… но за мен са си най-обикновенни компютри), за мобилните платформи използват свои разработки(така пише в wiki-то, но клони към лъжа), но производителите на ARM архитектурата е samsung…. а ако беще отворена еко система щяха да позволят на TI, nVidia, OMAP и всички останали производители на RISC процесори да правят платформи за IOS…

    примерно вземам таблет с 4-ядрен nVidia tegra – и защо не мога да инсталирам Ios на него – хм… Jobs недава, макар че платформата е в пъти по-мощна от аpple-ската дамска превръзка 2 😀

    има и друго… следващия windows ще потдържа въпросните RISK процесори… може би заради това Пол Хокман е предвидил крахът на apple

  12. bubachko

    Епълитеса епъли, заради налаганите си приумици. Защо всички тогава копират от тях? Че на кого му е нужно OS-X и iOS да вървят на други платформи или недай боже иДивайс с друга ОС… след като нито едното, нито другото работят като хората? Все пак всички са стартирали заедно да избухват технологично, но докато другите се лутат с разработки и ексерименти Епъл творят и реализират…

  13. bobi

    Абсолютно е прав рано или късно ще си сърбат попарата.
    И Хитлер се опита да застави света под свой контрол, но не успя.

  14. До минаващия

    Виж са, минаващ – майкрософт лицензира уиндоус на стотици вендори, та и повече. Епъл не дава Мак ОС да работи на никой друг компютър, освен техния. Ако не знаеш, има два три клонове , които беха смазани в съда

  15. минаващ

    Ало експерта, можеш ли обясни, като Windows токова години е затворена система, защо още я има и е най разпространената.

Коментар