Одобриха нова версия на спецификацията WiGig

Организацията Wireless Gigabit Alliance (WiGig) обяви нова версия на едноименната спецификация за безжична връзка в диапазона 60 GHz. Версия 1.1 отчита препоръките на участниците в алианса, предявени в процеса на разработка на WiGig продукти.

Скоро членовете на WiGig ще имат възможност да тестват и сертифицират свои продукти за съответствие с обновената спецификация, за да осигурят тяхната взаимна съвместимост.

Промените на ниво WiGig Protocol Adaptation Layer (PAL) включват спецификацията WiGig Bus Extension (WBE), обявена преди броени дни. WBE и WiGig Serial Extension (WSE) ще осигурят възможност за безжична връзка със скорост няколко гигабита в секунда между няколко устройства. Очаква се WSE да бъде одобрена през второто полугодие.

Алиансът WiGig си партнира с VESA за сертифициране на DisplayPort и с HDMI Licensing за поддръжка на HDMI в рамките на WiGig Display Extension (WDE).

В момента WDE е единственият стандарт за връзка на честота 60 GHz с възможност за включване на монитори и телевизори с интерфейси DisplayPort и HDMI за обезпечаване на ключови приложения от рода на безжично предаване на видео. WDE също ще стане достъпна за участниците в алианса през втората половина на годината.

Междувременно, WiGig разшири състава си, приемайки множество нови членове, сред които Aeroflex, Future Technology Devices International, Institute for Infocomm Research, MET Labs, SRTC, Hittite Microwave, Rohde & Schwarz и UL CCS.

Коментар