Роумингът в ЕС ще поевтинее двойно

Европейската комисия възнамерява да намали наполовина цените за интернет и гласови услуги в роуминг. Тази седмица комисарят по цифровите въпроси Нели Круз ще представи нов план за вътрешноевропейски роуминг, който ще бъде приложен от следващата година.

Цените за предаване на данни през смартфони и таблети, както и на гласовите услуги ще паднат над два пъти, съобщи Файненшъл Таймс. От юли 2012 година европейските оператори ще могат да взимат не повече от 90 евроцента за мегабайт, а към 2014-та цената ще падне до 50 евроцента.

В момента средната цена за мегабайт в роуминг е около 2 евро в рамките на ЕС, докато извън роуминг потребителите плащат под 5 евроцента за мегабайт. Освен това, по време на пътуване потребителите ще могат да избират услуги на няколко оператора.

Цените на едро за роуминг намаляха значително в последно време, но не и тези за крайни потребители, отбелязва Европейската комисия. Още през май м.г. ЕК заяви, че разликата между тарифите на националните оператори и на европейския роуминг трябва да се приближи към нула през 2015 г.

От 1 юли т.г. влязоха в сила нови правила за телефонни разговори в роуминг в пределите на ЕС. Комисията изиска потребителите да не плащат повече от 35 евроцента на минута за изходящи позвънявания и не повече от 11 цена в минута за входящи.

Режимът на ограничаване на цените на услугите на мобилните оператори в роуминг ще бъде удължен до 2016 година. За първи път подобни ограничения бяха въведени през 2007 г. с установяване на единна роуминг тарифа на територията на целия ЕС. През 2009-та ЕК преразгледа правилата и въведе нови ограничения, които ще са в сила до 30 юни 2012 г.

Коментар