Новият, по-безопасен свят на “зелената” химия

В днешно време изследователите поставят под съмнение безопасността на много вещества, използвани в потребителските продукти. Някои съставки в стоките за ежедневна употреба, като например бисфенол A (BPA), се свързват с много здравословни проблеми, включително рак, поведенчески отклонения и болести на репродуктивната система. Въпреки бавната реакция на правителствата по този въпрос, лаборатории и компании с некомерсиална цел вече разработват алтернативи на силните химикали.

В новия свят на т.нар. „зелена химия” намаляването или елиминирането на тези несигурни съставки е основен приоритет, като се дава тласък на използването на безопасни заместители. Компаниите, които искат да поставят на бутилките си стикер „без бисфенол”, например, могат да използват Eastman Tritan кополиестер – алтернатива на пластмасата, която не вреди на хормоните като Nalgene и CamelBak, пише GreenTech.bg.

Фталатите, които се използват за омекотяване на пластични играчки, могат да се заменят с продукт, наречен Grindsted Soft-N-Safe, направен от оцетна киселина и рициново масло. Формалдехидните лепила, използвани за шпертплат и други дървени материали, могат да се заменят със соева смола, или фибри от дърво и пластмаса.

Агенцията за защита на околната среда в САЩ (EPA) подкрепя тази инициатива, чрез спонсорството на Президентските награди за зелена химия. Ежегодната програма подпомага усилията на фонда за намаляване на количеството на вредните вещества, които попадат в околната среда, или в отпадъците. Също така програмата има за цел да минимизира рисковете за общественото здраве, свързани с производството на тези химикали.

Но докато EPA може да подкрепя „зелената химия”, тя няма властта да забрани много от опасните субстанции, които са широко употребявани. Законът от 1976, Актът за контрол на токсични вещества, казва, че те са безвредни до доказване на противното. Когато първоначално е постановен, този закон не е изисквал тестове за токсичността на повече от 62 000 химикали, пуснати в употреба.

„Знаем колко много вещества ни атакуват от продуктите, в които са използвани. Това включва обзавеждане, пластмасови предмети и кутии от храна”, алармира кампанията за по-безопасни съставки. Тя предупреждава, че всеки американец носи в кръвта си стотици от тях.

Сенаторът на Ню Джърси Франк Лаутенберг и неговите колеги представиха наскоро Акт за сигурни вещества. Той ще изисква тестове за безопасност на всички съществуващи химикали и ще промотира т.нар. „зелена химия” и създаването на безвредни заместители.

Новият закон ще даде на EPA необходимата власт, за да опазва общественото здраве. По този начин на пазара ще се предлагат иновативни и безопасни продукти.

Коментар