Камиони McDonald’s горят олио от картофките

Камионите за доставки на McDonald’s в ОАЕ се движат със 100% биодизел, направен от рециклирано олио, използвано в повече от 80 местни ресторанта на веригата, съобщи GreenTech.bg. Дубайската компания Neutral Fuels, която има капацитет да произвежда повече от един милион литра биодизел годишно, започна да тества еко-горивото миналата година и като за начало снабдява McDonald’s в ОАЕ от края на май.

По-рано тази година веригата заведения за бързо хранене обяви курс към принципите на устойчиво развитие. Компанията, която има обекти по целия свят, вече ще подбира и контролира много внимателно своите доставчици. Контролът ще се съсредоточи върху четири основни продукта – говеждо, пилешко, кафе, палмово масло, както и върху опаковките.

Специално внимание ще бъде обърнато на палмовото масло, в което се приготвят ястията на McDonald’s. Компанията обещава към 2015 година да купува всичкото необходимо масло само от сертифицирани доставчици, които се придържат към принципите на устойчивото развитие.

Същевременно, употребените мазнини стават все по-интересна алтернатива на традиционните горива. Холандската авиокомпания KLM, например, реши да използва отработените мазнини от хранителната промишленост като гориво за своите самолети вместо биокеросин. Вече са планирани 200 полета с новото гориво по маршрута Париж-Амстердам.

Инициатива на властите в Барселона също оползотворява употребеното от заведенията олио. То ще се използва като алтернативна съставка при правене на сапун, биодизел и бои.

Коментар