Asus подготвя голям Ubuntu нетбук

 

Asus EeePC 1215P стъпва на процесор Intel Atom N570 с тактова честота 1,5 GHz
 

12-инчовият нетбук скоро ще се доставя и с предварително инсталирана Ubuntu Linux
 
Тайванският производител Asus подготвя за пазара най-големия си досега нетбук с операционна система Ubuntu Linux. Моделът Eee PC 1215P ще предложи 12-инчов екран, който е над размера на типичния 10-инчов нетбук.

Eee PC 1215P е проектиран на базата на процесор Intel Atom N570 с тактова честота 1,5 GHz. Конфигурацията ще включва 2 GB оперативна памет и 320 GB твърд диск.

Нетбукът ще предложи също уеб камера и 6-клетъчна батерия, която позволява до 8 часа автономна работа. Купувачите ще имат избор на модели с черен и червен цвят, а цените ще започват от 279 евро.

Asus e пионер в сегмента на нетбук компютрите. На практика, компанията създаде този пазар с първия Eee PC, а добрият прием от потребителите увлече и останалите производители, като по-късно лидер при нетбуците стана Acer.

С появата на таблет компютрите обаче пазарът на нетбуци тръгна надолу. Друг фактор за свиване в сегмента са ултратънките ноутбуци, които повечето производители предлагат.

Intel, който е основен доставчик на процесори за нетбуци, също се кани да забие пирон в ковчега на миниатюрните лаптопи, лансирайки концепцията "ултрабук" – тънък, лек и евтин ноутбук с производителност, която е съизмерима с тази на класическите лаптопи.

Коментар