Microsoft с голям принос в кода на Linux

Microsoft се утвърждава и като един от основните разработчици на отворен код, наред с доминацията при операционните системи с фирмената Windows. Специалисти от компанията са внесли над 360 промени в ядрото на Linux 3.0, съобщи h-online.com.

В частност, най-голям принос в Linux проекта от страна на Microsoft има разработчикът К.У. Шринивасан, който е добавил 343 промени в ядрото и е трети по този показател. Като цяло, Microsoft е отговорна за 361 от всички изменения в Linux 3.0, което я поставя на седмо място в класацията на компаниите с най-голям принос за проекта.

За сравнение, 1085 от промените са направени от независими разработчици, 1000 са дело на Red Hat, а на Intel се падат 839 изменения. Тези данни изнася основателят на LWN.net и негов основен автор – Джонатан Корбет, който също е разработчик на Linux, заедно с Linux Foundation.

Шриванасан е преработил драйвера за системата за виртуализация Microsoft Hyper-V, която беше публикувана за първи път преди две години и оттогава досега в нея нямаше съществени изменения. Microsoft е трябвало да свърши доста работа по подобряване на драйвера, за да не бъде той премахнат, и в крайна сметка е получила одобрение от отговорниците за проекта.

Шриванасан е направил множество малки промени, което от гледна точка на разработчиците на ядрото на Linux е ценен принос, тъй като коригирането на един ред стар код често означава добавяне на мегабайти нов код. Ето защо по брой на редовете код, Microsoft е назад в класацията – на компанията се падат 11 564 реда (1,3%), докато Intel има 163 232 реда (18,1%).

Изнесената статистика буди интерес с това, че в продължение на много години Microsoft се счита за основния враг на отворения код. Напоследък обаче компанията промени своето отношение към Linux и стана партньор на обществото на отворения код, като подобри поддръжката на подобни разработки в среда Windows.

Висш представител на Micrsooft дава индикации, че компанията иска окончателно да разруши наложения стереотип на враждебност между нея и обществото на отворения код. Неотдавна директорът по стратегии на взаимодействие с Linux и отворения код Джеймс Утцшнайдер заяви в интервю за The Register, че Microsoft осъзнава предимствата на съвместната работа с Open Source общността. Двете страни работят заедно по различни софтуерни проекти, макар и конкуренцията между тях да продължава.

Коментари по темата: „Microsoft с голям принос в кода на Linux”

добавете коментар...

  1. Saevar

    Кире цъкай си Уина и не говори глупости

  2. Кирил

    Като чета коментарите, на брадатите линукс фенове много тежко им стана.

  3. 5ko

    Като гледам коментарите следващите може да изкарат и някоя брадва и да започнат да я размахват наляво и надясно. Аре малко по-спокойно де не се вдигат цените на бензина все пак. Лято е няма новини а журналята трябва да си изработят заплатките.

  4. GPL

    :))))) Жив да не бях :)))))

    M$ дотам ли падна, че да приплаква за признание? Баш крадливата компания, която използва монополизма си за да унищожава стандартите в ИТ и която е отговорна спъването на стотици проекти, ще ми се пише за благодетел…

    Това е типично за тях – за земетресението в Япония похарчиха милиони, за да запознаят всички, че са дарили помощ от 100 хил.

  5. Шриванасан

    Специалист от Microsoft е направил 343 промени в ядрото на Linux 3.0, което му отрежда трето място по принос в кода на отворената система
    това са фактите, признати от линукс общността
    http://www.h-online.com/open/news/item/Microsoft-contributes-a-lot-of-changes-to-Linux-kernel-3-0-1280528.html

  6. линукс потребител

    Microsoft се утвърждава и като един от основните разработчици на отворен код

    Каква феноменална глупост!

  7. lokster

    Microsoft се утвърждава и като един от основните разработчици на отворен код

    Това е ТОЛКОВА далеч от истината, колкото не можете да си представите. Как може да пишете такива глупости?!?! И се имате за журналисти. Microsoft e абсолютен враг на свободния софтуер – постоянно заплашва свободни проекти с разни патенти и съдебни дела, и прави всичко възможно за да злепоставя (подмолно) Линукс и свободния софтуер.

    За пореден път давате нагледан пример че в големите сайтове за IT новини се пишат само тенденциозни и подвеждащи статии. Да ви имам журнализма.

  8. Ivan

    Microsoft никога не е преставал да бъде най-големият враг и конкурент. Целта и политиката е поглъщане на нови фирми и технологии, а останалото системно и ефективно унищожават. Всичко е с една единствена цел да живее Microsoft империята на злото, а всички които не са на страната на злото да умрат.

Коментар