Apple пусна новите MacBook Air

От вчера на пазара са достъпни нови модели на лаптопите MacBook Air, като същевременно Apple прекрати доставките на MacBook. Компанията пусна и новата си операционна система Mac OX X Lion.

MacBook Air идват с процесори Intel Core от второ поколение, порт Thunderbolt (налаган от Intel като алтернатива на USB 3.0), клавиатура с подсветка и OS X Lion. Яркостта на подсветката се регулира автоматично, в зависимост от външното осветяване.

Както и досега, MacBook Air е достъпен във варианти с диагонал на екрана 11,6" и 13,3" и резолюция 1366х768 и 1440х900 пиксела. Apple твърди, че производителността на новите модели е увеличена двойно, благодарение на двуядрените процесори Core i5 и i7 с тактова честота от 1,6 до 1,8 GHz.

Лаптопите включват SSD устройства с капацитет от 64 до 256 GB, оперативна памeт 2 или 4 GB, вградена графика Intel HD Graphics 3000 (вместо Nvidia GeForce 320M), камера с поддръжка на FaceTime, порт Thunderbolt, два порта USB, четец на карти (в 13,3-инчовия модел), безжични модули Wi-Fi и Bluetooth 4.0.

MacBook Air са поместени в Unibody корпус. Времето за автономна работа на 11,6-инчовия модел достига 5 часа при уеб сърфиране, докато MacBook 13,3" издържа 7 часа. В режим на изчакване новите лаптопи могат да издържат до 1 месец на батерия.

Базова конфигурация на MacBook Air струва $999 на пазара в САЩ. Потребителите на Apple компютри могат да си свалят Mac OS X Lion от Mac App Store, като обновлението от Mac OS X Snow Leopard струва $30. Новата ОС е безплатна за потребители, които са си купили Apple компютър след 6 юни.

Сред новостите в OS X Lion са поддръжката на мултитъч възможности и пълноекранният режим за работа на приложенията. Панелът Launchpad пък позволява сортиране и групиране на програмите в папки. В новата Mac OS X Lion е интегриран магазинът за приложения Mac App Store с възможност за автоматично обновяване.

Коментар