Apple иска да купи конкурент на YouTube

Apple преговаря за поглъщане на видеоуслугата Hulu, основен конкурент на YouTube. Евентуална сделка ще позволи на Купертино да конкурира не само YouTube, но и Netflix – популярна в САЩ онлайн услуга за отдаване под наем на филми и ТВ шоута, съобщи Блумбърг.

Основатели на Hulu са компаниите Walt Disney, News Corp и NBC Universal. Твърди се, че те са готови да предоставят на Apple ексклузивни права върху мултимедийно съдържание, ако бъде осъщетвена сделка. Според анализатори от Wedbush Securities, възможно е Hulu да стане изцяло част от екосистемата на Apple.

Виодеоуслугата се оценява от експерти на около $2 милиарда. Apple разполага със $76 млрд. в кеш и покупката на Hulu не би била никаква пречка. Твърди се обаче, че и Google, който е собственик на YouTube, наддава за конкурентната услуга.

Yahoo също е готова да плати $2 млрд. за Hulu, в случай, че получи заедно с услугата и ексклузивни права върху видеосъдържанието за срок от четири години. Настоящите собственици на Hulu обаче са склонни да дадат подобни права само за две години.

Няколко от най-големите ИТ корпорации разполагат със значителни кешови наличности и оглеждат пазара за изгодни покупки. Обект на голям интерес е например социалната мрежа Twiiter, интерес към която имат Google, Facebook и Microsoft, по непотвърдена официално информация.

Microsoft, която вчера обяви силни финансови резултати за последното тримесечие, вече погълна Skype – най-популярната VoIP услуга в света. Apple пък отчете най-силното в историята си тримесечие и търси къде най-изгодно да вложи част от огромния кеш, с който разполага.

Несъмнено Apple има интерес да разшири развлекателните си услуги и приложения. Характерно за компанията на Стив Джобс обаче е, че тя не прави големи покупки. И досега най-голямата сделка в историята й остава поглъщането на NeXT Software за $400 млн. преди 15 години.

Коментари по темата: „Apple иска да купи конкурент на YouTube”

добавете коментар...

  1. ttt

    Twiiter :DDD

Коментар