„Облакът” ще носи $1 млрд. годишно на Amazon

Облачните услуги Amazon Web Services (AWS) скоро ще генерират 1 милиард долара годишно на онлайн гиганта Amazon. Компанията развива AWS бизнеса от 2006 година, когато започна да предлага облачни услуги за съхранение и обработка на данни на развиващи се технологични компании и сайтове.

Днес клиенти на AWS са гиганти като НАСА, външното министерство на САЩ, Siemens, Pfizer и Nasdaq. Броят на клиентите на AWS възлиза на десетки хиляди в над 190 страни по света.

Анализатори и инвеститори оценяват темповете на растеж на AWS по обема на данните, съхранявани на нейните облачни хранилища S3. Към края на второто тримесечие в S3 е имало над 449 милиона файлове. Според информация от блога на AWS, това е със 71% повече, отколкото през миналата година.

Според известния „облачен” експерт Гай Розен, директор на консултантската компания HyperStratus, през януари 2011 година услугата AWS Amazon EC2 са използвали 3 674 от 500-те хиляди най-големи уеб сайтове. Същевременно, Amazon е била на първо място в списъка на най-големите доставчици на облачни услуги.

Бизнесът на цели фирми стъпва на AWS. Темповете на развитие на услугата са потресаващи, коментира Розен.

AWS все пак е малка част от бизнеса на Amazon. Очаква се през второто тримесечие компанията да отчете приходи в размер на $9,373 млрд. Годишните приходи от AWS възлизат на $750 млн., но скоро ще достигнат $1 милиард, според анализатора от Citigroup Марк Махани.

Коментар