МС постанови откриване на биологичен институт

Министерският съвет прие постановление за откриване на институт „Национална банка за промишлени микроорганизми и клетъчни култури” в структурата на Химико-технологичния и металургичен университет (ХТМУ) в София.

Със същото постановление се закрива „Национална банка за промишлени микроорганизми и клетъчни култури” като юридическо лице на бюджетна издръжка по чл. 60 от Закона за администрацията към министъра на образованието, младежта и науката.

Чрез създадения институт в структурата на ХТМУ ще се запазят функциите и дейността на Националната банка за промишлени микроорганизми и клетъчни култури (НБПМКК) като международен депозитен институт по смисъла на Будапещенския договор от 1977 г. По този начин ХТМУ ще се развива като нов тип изследователски университет за трансфер на знания, защита на интелектуални права и собственост.

Развитието на биотехнологичния сектор е от изключителна важност за бъдещето на индустрията, селското стопанство, опазването на здравето и околната среда, посочиха от правителството.

Новосъздаденият институт ще подпомага кариерното израстване на дипломанти и докторанти, които разработват научни теми в областта на биотехнологиите и се нуждаят от научноприложна и информационна дейност.

Коментар