Android 3.2 може да засегне лаптоп пазара

Мобилната операционна система Android 3.2, представена наскоро от Google, може да засегне сериозно пазара на лаптопи и нетбуци. Разработчикът е добавил в нея редица функции, целящи да увеличат търсенето на таблети, което ще е за сметка на мобилните компютри, пише digitimes.com.

Според източници от ИТ индустрията в Тайван, новата ОС на Google може да доведе до спад в търсенето на ноутбук компютри и нетбуци. Продажбите на таблети нарастват с всяко изминало тримесечие, а пазарът на РС, който вече пострада от слабото търсене в САЩ, Европа и Китай, ще се сблъска с нови трудности.

Acer, Samsung, Sony, Lenovo, Asus, HTC и Motorola планират да пуснат нови таблети през четвъртото тримесечие. Китайските играчи също се активизират на този пазар, което вещае трудни времена за пазара на лаптопи и нетбуци.

Android 3.2 идва с поддръжка на нови екранни резолюции, в частност таблет форматите 800х1280 и 1024х600 (за 7-инчови устройства) и смартфон резолюциите 480х800 и 320х480. Следващата версия, известна като Ice Cream Sandwich, трябва да осигури оптимална работа и със смартфони, и с таблети.

Очаква се Ice Cream Sandwich да излезе през четвъртото тримесечие на годината. Apple, основният доставчик на таблети, ще пусне iPad 3 към март 2012 г., което дава шанс на Android производителите да напреднат.

Коментар