Стартъпи отнемат дял от лидерите в ИТ сигурността

Водещите пет доставчика на решения за ИТ сигурност държат под 50% от пазара, по данни на Гартнър за 2010 година. Като цяло, пазарът възлиза на 16,5 милиарда долара.

Общият дял на Топ 5 в сигурността е намалял до 44%, спрямо 60% през 2009 година, твърди анализаторската компания. Това се дължи на появата на по-малки специализирани доставчици, които предлагат ефективни решения за защита на информацията и освен това имат успешни стратегии за заемане на определени ниши.

Челната петица доставчици на ИТ сигурност се формира от Symantec, McAfee, Trend Micro, IBM и CA, сочи анализът на Гартнър. В сравнение с 2006 година, пазарният дял на Symantec е намалял от 29,5% до 18,9%, при McAfee има спад от 12,3% до 10,4%, а при Trend Micro – от 8,1% до 6,3%. Компанииите IBM и CA са загубили съответно 0,4% и 1,2% от пазарните си дялове.

Наблюдаваният ръст на пазара, както и иновационното развитие се дължат в определена степен на появата на стартъпи, които внасят нови технологии за защита на крайните потребители от кибер атаки, коментира Гартнър.

От друга страна, увеличаването на броя на новите играчи се явява задържащ фактор за консолидация на пазара на защитен софтуер. Въпреки нарасналия брой сделки по сливане и поглъщане, пазарът все още е далеч от ситуацията, при която водещите пет доставчика държаха над 60-70% дял.

В близко време пазарът на информационна сигурност ще запази определена фрагментираност, прогнозира Гартнър.

Коментар