Нов стандарт осигурява безжична връзка до 100 км

Международната асоциация IEEE завърши работите по новия стандарт за безжична връзка IEEE 802.22. Спецификацията осигурява безжично предаване на разстояние до 100 км през т.нар. регионални мрежи – WRAN (Wireless Regional Area Network).


Новият стандарт IEEE 802.22 е идеален за широколентов достъп в слабо населени места, поддържайки безжично предаване със скорост 22 Mbps в радиус до 100 км от предавателя

IEEE 802.22 стъпва на неизползван диапазон телевизионни честоти. С негова помощ ще бъде осигурен широколентов достъп за потребителите в слабонаселени места, съобщи softpedia.com.

Работите по IEEE 802.22 започнаха, след като Федералната комисия по комуникации на САЩ разреши използване на нелицензируемите диапазони в ТВ обхвата. Новият стандарт се базира на характеристиките на ТВ диапазоните VHF (30-300 MHz) и UHF (300-3000 MHz), които се освобождават с прехода към цифрова телевизия.

IEEE 802.22 обезпечава безжична широколентова връзка в радиус до 100 км от предавателя. В допълнение, мрежите WRAN ще поддържат внушителната скорост от 22 мегабита в секунда на канал.

Освен това използването на честоти, незаети от ТВ каналите, означава, че широколентовият сигнал няма да се пресича със сигналите от съществуващите станции за ТВ разпръскване. Очаква стандартът скоро да бъде внедрен и да получи широко разпространение.

IEEE подчертава, че новата технология е особено подходяща да обслужване на слабонаселени селски райони и в развиващите се страни, където голяма част от телевизионните канали не са заети. С официалното одобряване на стандарта, комерсиалните организации могат да започнат да произвеждат устройства, съвместими с 802.22.

Коментар