Дузина компании атакуват формата WebM

Група компании и асоциации, общо 12 на брой, атакува за патентни нарушения видео формата Google WebM. Претенциите на MPEG-LA са насочени към  кодека VP8, който копирал технологии от H.264 – стандарт, поддържан от групата, съобщи CNET.

MPEG-LA координира действията на въпросните организации. Целта е създаване на патентен пул за събиране на лицензионни такси.

Към този момент групата не е заявила, че ще заведе съдебен иск. Но явно Google трябва да направи избор между доброволно лицензиране на спорните технологии и заплахата от съдебни дела. Към момента интернет компанията счита, че WebM е безплатен формат, който не нарушава външни патентни.

WebM се поддържа в браузъра Google Crome. Опасявайки се от патентни нарушения, Microsoft и Apple не включиха WebM в своите браузъри Internet Explorer и Safari. Освен в Chrome, поддръжка на WebM е налична в Mozilla Firefox, Opera, плейъра VLC и други безплатни продукти.

В отговор, Google реши да премахне поддръжката на видео формата HTML5 H.264 от Chrome. „Ние поддържаме видеокодеци WebM (VP8) и Theora, като разглеждаме възможността в бъдеще да поддържаме и други висококачествени кодеци”, коментират от интернет гиганта.

Въпреки че H.264 играе важна роля във видеото, целта на Google е да поддържа отворени иновации, поради което компанията ще изостави този кодек и ще насочи ресурсите си към отворени технологии, се казва в официално съобщение.

Коментар