Светът върви към по-женско управление

Много компании, обществени организации и дори правителства предприемат мерки за премахване на половото неравенство. Във висшите корпоративни ешелони обаче картината се променя бавно, макар че едва ли някой се съмнява в способността на жените да ръководят бизнеси.


Жените имат различен стил на управление и са по-склонни към сътрудничество. Освен това те разбират по-добре женската половина от клиентите на фирмата, което е сериозно предимство
 

Достатъчно е да споменем няколко имена: Индра Нои в PepsiCo, Карол Бартц в Yahoo и Урсула Бърнс в Xerox. Оперативният директор на Facebook Шерил Сандбърг, вторият човек в компанията, се ползва с по-голямо признание в деловите среди, отколкото CEO-то Марк Зукурбърг коментира The Economist.

Въпреки тези примери броят на жените в големите корпорации остава малък. Всички компании от френския борсов индекс CAC 40 и немския DAX се оглавяват от мъже. Само 15 жени ръководят бизнеси от Fortune 500 на САЩ, докато във Великобритания съотношението е пет към едно в полза на мъжете в списъка FTSE-100.

Лидерите на европейските страни считат за необходимо да променят статуквото, като разширят участието на жените в управлението на бизнеса. Още през 2003 година Норвегия прие закон, според който в бордовете на всички публични компании трябва да има минимум 40% жени до 2008 г. Испания одобри подобен закон през 2007 г. със срок за изпълнение 2015 г. В началото на януари т.г. женският въпрос беше решен и във Франция, където парламентът гласува за 40% „нежно" присъствие в бордовете на компаниите към 2017 г.

През миналата година делът на жените в ръководствата на компаниите в Германия – най-силната икономика в Европа – е бил само 3,2%, по данни на института за икономически изследвания DIW. Министърът на труда – г-жа Урсула фон дер Лайен обаче постави ултиматум пред компаниите: или доброволно да отворят високите етажи на властта за жените, или в скоро време ще им се наложи да направят това по закон. „Дори не искам да обсъждам дял на жените под 25-30%”, заяви фон дер Лайен.

Квотите по полов признак вече се практикуват на международно ниво. Така например, на Световния икономически форум в Давос тази година жените бяха 20% от всички участници, в сравнение с 9-17% в предишните десет години, съобщи Уол Стрийт Джърнъл.

В началото на юли пък Европейският парламент гласува резолюция, целяща да осигури за жените 40% от местата в бордовете на публичните компании до края на 2020 година. Въпреки че не задължава с нищо страните-членки на ЕС, резолюцията отразява настроенията в Брюксел.

В повечето богати страни жените успяват да се изучат наравно с мъжете в университетите, като често продължават и с магистратура. В щатовете на големите компании също половината позиции се заемат от жени. Но в началото на кариерата жените започват да изостават от своите колеги мъже. С придвижване към върха на управленската пирамида представителството на жените пада до 37% сред мениджърите от средно ниво в големите американски компании, до 28% сред шефовете от високо ниво и до нищожните 14% на ниво изпълнителни директори.

Освен това мъжете по-смело заявяват своите финансови претенции – както стартовите, така и повишенията. „Половата” разлика в стартовите заплати е около 7,6% сред випускниците на Университета Карнеги Мелън, например. Мъжете също така по-често от жените искат увеличение на заплатата, в резултат на което с времето се формира голяма разлика в заплащането между двата пола.

Сериозна трудност за жените е необходимостта от съвместяване на работата и възпитанието на децата. По данни на американския Centre for Work-Life Policy, една трета от жените временно прекъсват кариерата си за три години, а две трети преминават на непълно работно време или гъвкав график, за да съвместяват работата и семейния живот. Дори и най-перспективните служителки, които преуспяват в силно конкурентни компании в 20-те си години, след 30-те изостават и не могат въобще да се върнат на предишното ниво.

Ето защо някои правителства се опитват да намерят баланс между кариера и семеен живот за жените. Във Франция и скандинавските страни, например, са популярни предучилищните детски градини, където децата остават до вечерта. Подобна практика беше въведена в България още от времето на социализма.

Компаниите, от друга страна, търсят компромис с помощта на технологиите. Част от задачите се възлагат за изпълнение от вкъщи. Около 20% от служителите в САЩ се възползват от възможностите за дистанционна работа. Жената-ръководител може, например, да провежда преговори по телефона, докато пътува за работа, след като е завела детето в училище. Подобни решения ще стават все по-популярни, смятат анализаторите.

Има много аргументи в полза на привличане на жените в ръководствата на компаниите. Нежният пол има различен стил на управление и е по-склонен на сътрудничество, а освен това по-лесно разбира вкусовете и желанията на женската половина от клиентите на дадена компания, което е голямо предимство.

Налице са данни, че компаниите с по-активно участие на жените в управлението показват по-добри резултати в сравнение с тези, при които на шефските позиции са само мъже. Според Forbes, в дългосрочна перспектива компаниите със смесени ръководства могат само да спечелят – и по отношение на организацията на работа, и финансово.

Американският професор Скот Пейдж дори е разработил математически модели, които доказват, че хетерогенните групи, състоящи се от хора с различни полове, произход, опит и тип мислене, се справят със задачите по-добре от хомогенните групи.

Коментари по темата: „Светът върви към по-женско управление”

добавете коментар...

  1. herkules

    Пази боже кокошка да пропее….. Опазил ни господ!

  2. Радко

    Аз съм за по-женско управление… НА ПРОДУКТИТЕ В ОФИСНИЯ ХЛАДИЛНИК!!! Сега обратно в кухнята и ми направи сандвич!!! АХАХАхахахахах

  3. Инженера

    Трябва да има равнопоставеност в професионалната реализация,в следването разбрах,че не им достига въображение и логическо мислене в точните науки.

  4. 5ko

    до maneater #3

    Няма смисъл да ме квалифицираш, защото това са факти, а не измислици.
    Аз ли съм виновен, че са верни?
    Не мисля, така че си спести лекцията, грабвай лозУнга с надпис ЕМАНЦИПАЦИЯ НА ЖЕНИТЕ и отивай на площада да вдигаш врява.

  5. хе-хе

    За пример може да се даде администрацията в България – броят на лелките в нея е обратнопропорционален на ефективността и.

  6. maneater

    Първият коментар е на поредния комплексиран мъж, който не вижда по-далеч от собственото си его.

  7. sexita_kifla

    A, be, ti si goliama gad! Jenite rulzzz

  8. 5ko

    Забравят една много силна страна на почти всички жени – невероятната им способност да създават сплетни и интриги, дори без реално да го целят.
    Определено това няма да е в плюс за нито една компания, затова нека оставят нещата сами да се развиват, а не да ги налагат със закони и ултиматуми. Никой не е казал, че не трябва жените да командват(те и сега ни командват само, че нямат чин и длъжност), но както казах нека това да стане по естествен начин.

Коментар