Облакът направи центровете за данни по-ефективни

Центровете за данни избуяха с навлизане на „клауд” технологии и мобилни устройства, свързани към „облака”. Този ръст предизвика основателни тревоги за количеството консумирана енергия.

Според предварителните оценки, в световен мащаб центровете за данни за изразходвали между 1,1 и 1,5% от цялата електрическа енергия през 2010 г. В САЩ този показател е между 1,7 и 2,2%.

Използването на електричество от центровете за данни се е увеличило с 36% в САЩ за периода от 2005 до 2010 г. и с 56% в световен мащаб. В предходните пет години обаче консумацията от „дейта” центровете е отбелязала двукратно по-голям ръст.

По-ефективни центрове за данни и забавяне на ръста на икономиката са довели до намаляване на консумацията на електрическа енергия от облачните сървъри, твърди ново проучване на Станфордския университет.

През 2007 година EPA прогнозира, че употребата на електроенергия от центровете за данни ще расте с по-високи темпове. Тази прогноза обаче не се сбъдна, като основната причина е икономическата рецесия и фокусът върху енергийната ефективност, който се засили през втората половина на десетилетието. Освен това бяха инсталирани по-малко сървъри, отколкото прогнозираше EPA.

Няколко технологии подобряват енергийната ефективност на центровете за данни, най-значима от които е виртуализацията. Проектирането и операциите на центровете за данни също подобряват ефективността – например използването на сензори за оптимизиране на охлаждането, което е отговорно за половината от енергийната консумация.

Ръстът на облачните услуги помогна за цялостната енергийна ефективност, тъй като инсталациите от този тип имат много по-висока степен на утилизация на сървърите и ефективност на инфраструктурата, твърди проучването.

На практика, облачните инфраструктури консумират по-малко електричество от конвенционалните при осигуряване на едни и същи услуги. Google, например, използва под 1% от електроeнергията, изразходвана от всички центрове за данни, което показва, че неговата облачна инфраструктура работи ефективно, заключава анализът.

Коментар