Швед прави ядрен реактор за битови нужди

Шведската полиция пресече опит за захранване на къща с ядрена енергия. 31-годишен жител на град Енгелхолм, чието име не се съобщава, се опитал да реши локално енергийните си проблеми, съобщи GreenTech.bg.

Мъжът позвънил на управлението по ядрена безопасност с въпрос дали е законно да ползва в кухнята си ядрен реактор собствено производство. Чиновниците били затруднени да му отговорят веднага и обещали да изпратят специалисти, които да направят необходимите измервания.

Вместо професионалисти с измервателна техника обаче шведът посрещнал полицаи. Разработката била конфискувана, а нейният създател заставен повече да не се занимава у дома си с подобни проекти.

Конструирането на реактора е отнело половин година. Шведът описал в своя блог подробно всички стъпки, за да могат и други хора да се възползват от идеята за енергийна независимост.

Той купил радиоактивните вещества от чужбина, както и Гайгеров брояч от САЩ. Набавил си също допълнителни материали от датчик за пожар, като похарчил всичко на всичко 950 долара.

Коментар