Мобилни устройства застигат РС-тата

В близките няколко години мобилните устройства от рода на смартфони и таблети ще започнат да съперничат на персоналните компютри по производителност и графични възможности, заяви Кевин Смит, вицепрезидент на ARM – компанията, която разработва и лицензира мобилни процесори с едноименната архитектура.

Смартфоните и таблетите вървят в момента по същия еволюционен път, по който се развиха компютрите. Така например, в мобилните устройства се появиха поддръжка на дисплеи с висока резолюция и 3D ускорители, отбелязва Смит в интервю за v3.co.uk.

Решаващ фактор за развитие на мобилната индустрия са игрите. Днес смартфоните и таблетите демонстрират графика, която се считаше за напреднала при компютрите само допреди няколко години. Към 2016 година мобилните устройства ще се управляват с жестове, както е при контролера Kinect на Micriosoft.

По-рано тази седмица високопоставен мениджър на Fujitsu предрече залязване на компютрите до 5 години. Според него, РС-тата ще бъдат изместени от таблетите в масовия сегмент, но ще запазят ролята си в бизнеса.

Коментар