Чиповете за смартфони стават по-разбираеми

До края на годината Qualcomm ще пусне 4-ядрени процесори за смартфони. Освен това компанията ще промени системата за именуване на продуктите си, така че означенията да бъдат по-понятни за крайните потребители, съобщи slashgear.com. 

В момента потребителите трудно се ориентират в означения като Snapdragon MSM8255, QSD8650, MSM8260 и др. Скоро обаче всички процесори на компанията ще се разграничават в имената си според тяхната производителност и функционалност.
 
Чиповете ще бъдат разделени в четири класа: System 1 (S1), 2 (S2), 3 (S3) и 4 (S4). Линията S1, например, ще включва едноядрени процесори с тактова честота 1 GHz, произведени по 65-нанометров процес. Такива чипове в момента се използват в смартфони като Sony Ericsson Xperia X10 и HTC Incredible S.
 
В семейството S2 ще влязат 45-нанометрови процесори с тактова честота до 1,4 GHz и поддръжка на видео с резолюция 720p. Процесори от този клас намират приложение в Sony Ericsson Xperia Play, HTC Flyer и LG Veer.
 
Категория S3 ще обедини високопроизводителни двуядрени процесори, каквито се използват в смартфоните HTC Sensation, HTC EVO 3D и HP TouchPad.
 
Към края на 2011 година ще се появят и първите чипове от серията S4 – това ще бъдат четириядрени процесори с тактова честота до 2,5 GHz. Засега не е известно кои устройства ще ги ползват.
 

Коментар