800-метрова слънчева кула ще захранва цял град

Още през 2002 година австралийската компания EnviroMission удиви света с идеята си за “вавилонска слънчева кула”. Едва сега концепцията започва да се реализира, пише GreenTech.bg. Електростанцията с банално име „слънчева кула” (Solar Tower) ще бъде построена в Аризона, САЩ. Консултант по проекта е компанията Faithful+Gould, като в момента EnviroMission придобива земята и планира първите работи на площадката.

Според предварителните разчети, слънчевата кула с височина 800 метра ще има 60% КПД при преобразуване на слънчевата енергия. Дори и в най-високата си част тръбата ще има диаметър 130 метра. В основата на Solar Tower лежи огромен кръгъл парник. През деня въздухът в пустинята се нагрява до 40 градуса, а под прозрачната повърхност от стъкло на парника температурата може да достигне 80 градуса.

Замисълът на австралийците е нагрятият въздух да се отправя към центъра на съоръжението, откъдето се издига 800-метровата кула. В нейната основа ще бъдат поместени 32 турбини, които въртят генератори със сумарна пикова мощност 200 мегавата.

Solar Tower използва температурната разлика на въздуха около и вътре в кулата, за да създаде силна вертикална тяга, която задвижва генератори на електрическа енергия

Температурата на въздуха намалява с един градус на всеки сто метра височина. Съчетано с нагряването на приземния въздух за сметка на ефекта на парника, това трябва да осигури разлика между температурата навън и вътре и съответно солидна вертикална тяга.

Изработваната с помощта на Solar Tower енергия ще бъде достатъчна за захранване на 100 хиляди типични американски домове, или един сравнително неголям град. В допълнение, парникът с най-високата в света кула ще спести отделянето на 900 хиляди тона въглероден газ годишно от аналогична по мощност топлинна електростанция.

Предлаганата технология има предимството, че тягата в кулата зависи не от абсолютната температура в парника, а от температурната разлика между въздуха в нея и този навън. Ето защо Solar Tower може да работи практически при всякакво време.

Коментари по темата: „800-метрова слънчева кула ще захранва цял град”

добавете коментар...

  1. ВЕИ

    има подобни проекти, които да използват и реално парниковото пространство със стопанска цел и каквото си помислиш .Подобни проекти не са лишени от реалност и смисъл след наличните технологии на свръх високи сгради.

  2. анонимно

    Ако пък махнат парника, то пак имаме разлики в температурата и следователно тяга. Така излиза, че една вертикално поставена куха тръба дава тяга. Е да, ама не – поне ако няма вятър!!!
    По принцип нагрятият въздух се вдига нагоре, но този вид тяга е сравнително нищожна и е осезаема САМО НА НЯКОИ места (така наречените кумини). Тези природни образувания се ползват от щъркелите – планирайки над тях те се издигат в небето, без при това да хабят мускулна сила (която така или иначи им трябва за дългия полет).

  3. naiden

    ;многоми хареса943

Коментар