Критикуват сигурността на Chrome OS

Операционната система Chrome OS може да стане жертва на разширенията и политиката на Google, смятат експерти по сигурността. Платформата страда от два недостатъка – зловредни и некачествени разширения и лекомислени подходи към сигурността от страна на Google, заявиха от компанията WhiteHat Security по време на конференцията Black Hat.

Функционалността на Chrome OS е пряко свързана с разширенията. Инсталирайки зловредно разширение, потребителят може да изложи системата на голям риск, смятат експерти, цитирани от CNET.

Множество разширения, достъпни в Chrome Web Store, имат високо ниво на достъп до ресурсите на системата и при неправилно използване това може да се обърне срещу потребителя. Според Мат Йохансен от WhiteHat, в каталога Chrome Web Store има зловредни разширения, които се отбелязани като безопасни.

"Видяхме с очите си приложение в Chrome Web Store, наречено Cookie Stealer, което краде конфиденциална информация", споделя Йохансен. В същото време приложението е отбелязано като безопасно и защитено, недоумява специалистът.

Chrome OS има редица средства за сигурност, наследени от браузъра Chrome. Така например, браузърните експлойти са ограничени от локалната система. Google твърди, че уязвимостите могат да бъдат само от страна на интернет, но не и в системата.

Според Мат Йохансен, подобен подход има своите недостатъци. При отсъствие на антивирусен софтуер, например, потребителите трябва самостоятелно да взимат решения кои приложения са безопасни и кои не. Това обаче не е по силите на всеки потребител.

Коментар